GLOKOMDA ÖNEMLİ ALTERNATİF - ENDOSKOPİK LASER TEDAVİSİ (ECP)
ECP göziçi sıvısının üretimini azaltarak göz tansiyonunu düşürmektedir.
Endoskopik laser tedavisi yada ECP ile; göziçi sıvısının üretim yeri olan dokular (siliyer cisim) göz içine girip görüntülenerek laser ile kontrollü bir şekilde tahrip edilmekte ve göziçi sıvısının yapımı azaltılarak göz tansiyonu düşürülmektedir.
ECP diğer yöntemlere kıyasla çok daha kontrollü ve güvenli bir tedavidir.
Göz sıvısını üreten siliyer cisim (tedavimizin hedefi) gözün renkli kısmı olan “iris” dokusunun arkasında yer alır ve geleneksel yöntemlerle görülmesi mümkün değildir. Bu nedenle; ECP öncesi dönemde kullandığımız “dondurucu soğuk, yüksek ısı ve diyot laser tedavileri” hedef görülmeksizin gözün dışından körlemesine uygulanmaktadırlar. Bu tedaviler körlemesine uygulandığı için kontrolsüz yöntemler olup sıklıkla istenen göz tansiyonu düşüşü sağlanamamakta, bazen de tansiyon aşırı oranda düşmekteydi. ECP yönteminde ise gözün içine giren bir endoskopik kamera yardımıyla geleneksel yöntemlerle görülemeyen “hedefin” görülmesi ve laserle kontrollü bir şekilde yakılması sağlanmaktadır.
|
 |
ECP hangi glokom hastaları için daha uygundur? İşlem nasıl uygulanır ?
Ana koşul; hastanın kataraktının alınmış olmasıdır ; önceden katarakt ameliyatı olmuş olan hastalarda direk olarak ECP uygulayabiliyorum. Ancak daha sık olarak kataraktı ve beraberinde glokomu bulunan ve katarakt ameliyatı olması planlanan hastalarda aynı ameliyatta önce fakoemülsifikasyon ile kataraktı temizlemekte ve ardından ECP tedavisini uygulamaktayım.
Lokal anestezi altında yapılan ameliyat yaklaşık yarım yirmi dakika sürmekte ve işlem sırasında ağrı olmamaktadır. Hastayı ameliyattan hemen evine gönderiyorum. Bazen anestezinin etkisi geçtikten sonra minimal ağrı olabilmekte, ancak ağrı kesici haplar ile kolayca kontrol altına alınabilmektedir.
ECP yöntemi bazı hastalarda özellikle tercih edilmelidir.
Bunlar genellikle ameliyat sonrası göz tansiyonunun fazla miktarda düşmesinin sakıncalı olabileceği hastalardır. Önceden vitrektomi ameliyatı geçirmiş, göz merceği alınmış, ancak yerine suni mercek konmamış, yüksek numara miyop, göz küresi büyümüş ve incelmiş doğuştan glokom olguları bu grupta yer almaktadır. Ayrıca keratoplasti ameliyatı geçirmiş gözlerdeki glokomun tedavisi için de bu yöntem son derece başarılıdır.
ECP yönteminin yan etkileri çok azdır.
Bazı hastalarda ECP sonrası kızarıklık, batma ve geçici görme azlığı gibi yakınmalar olabilmekte ancak kortizonlu damlalar ile genellikle kısa sürede düzelmektedir. Unutulmaması gereken önemli husus; söz konusu belirtilerin genellikle cerrahi deneyim eksikliğine bağlı olarak tedavinin gerektiği şekilde uygulanmamasına bağlı olduğu ve tecrübe arttıkça önemli oranda azalmasıdır.
|